keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Kasvivärjäys

Kasvivärjäyksestä minulla on kokemusta omien hiuksieni kasvivärjäämisestä kahden vuoden ajalta. Koin herkistyneeni tavallisille kestoväreille, hiuspohjaa kirveli, naamaani kuumotti värjäyksen aikana, sain vaalennusaineesta vesikelloja hiusrajoille ja hiuspohja oli värjäyksen jälkeen useita päiviä niin kireä, että kulmakarvojakaan ei tehnyt mieli liikutella...

Tänä syksynä aloitin työt ekokampaamossa ekokampaaja opintojen rinnalla ja teen viikoittain pääasiassa kasvivärjäyksiä. Olenkin nyt kahden kuukauden aikana tehnyt ja nähnyt kymmeniä kasvivärjäyksiä.

Kasvivärijauheita

 Kuulen työssäni paljon erilaisia kysymyksiä kasvivärjäyksestä, kuten:

  • Onko kasviväri turvallinen?
  • Voiko kasvivärille olla allerginen?
  • Onko kasviväri kestoväri?
  • Jättääkö kasviväri tyvikasvun?
  • Peittääkö kasviväri harmaat 100%?
  • Voiko kasvivärillä vaalentaa?
  • Millaisia värejä kasvivärillä on mahdollista saada?
  • Millainen väri minulle kasvivärillä tulee?

Indigo levitettynä

Onko kasviväri turvallinen?
Kasvivärjäyksessä käytetään täysin kasviperäisiä värjääviä kasvijauheita, kuten hennaa, indigoa ja cassiaa, sekä näiden sekoituksia ja edellä mainittujen lisäksi myös marjoja, yrttejä ja mausteita. Näitä kaikkia on myös luomutuotettuina. Kasviväri on myrkytön, turvallinen ja luonnollinen vaihtoehto hiustenvärjäämiselle. Siksi se sopii useinmiten tavanomaisille hiusväreille herkistyneille/allergisille ja raskaana oleville.

Voiko kasvivärille olla allerginen?
Kasvivärille kuin mille tahansa kasville tai yrtille voi olla allerginen, se on kuitenkin harvinaisempaa.

Onko kasviväri kestoväri?
Kasviväri on kestoväri, sen värimolekyylit sitoutuvat pysyvästi hiuksen rakenteeseen.

Jättääkö kasviväri tyvikasvun?
Kasviväritkin jättävät tyvikasvun. Tyvikasvun raja on kuitenkin huomattavasti pehmeämpi ja huomaamattomampi kuin kemiallisilla kestoväreillä värjätty, sillä kasvivärit kuitenkin kuluvat ajan myötä jonkin verran. Tyvivärjäyksen värjäysväli kasvivärillä mitä todennäköisemmin pitenee viikoilla verrattuna kemiallisiin väreihin.

Peittääkö kasviväri harmaat hiukset 100%?
Kasviväri on siitä ihana, että se on myrkytön ja luonnollinen sekä erittäin kiiltävä, eikä se peitä 100% omien hiusten vivahteita kuten kemialliset värit, jotka usein koetaan värikypäränä. Tästä syystä myös harmaat hiukset värjääntyvät toisilla paremmin, kun taas toisilla vaaditaan esipigmentointia ja pidempää vaikutusaikaa. Moni harmaantunut kokee harmaan hiuksen tyvikasvun ja värjäyksen lopputuloksen pehmeämpänä ja luonnollisempana kasviväreillä, sillä lopputulos on kauniin vivahteikas.

Voiko kasvivärillä vaalentaa?
Kasviväreillä ei voida vaalentaa, mutta niillä voidaan kirkastaa ja tasoittaa vaaleiden hiusten väriä ja sävyä. Hiusten väriä voidaan kuitenkin huomattavasti kirkastaa kasvivärimassaan sekoitetulla sitruunamehulla. Kasvivärin antama pehmeys, kiilto ja hiusten säihke on upea. Kasviväri myös hoitaa vaalennettua hiusta.

Millaisia värejä kasvivärillä on mahdollista saada?
Kasviväreillä on mahdollista saada lämpimiä kultaisia lopputuloksia vaaleaan hiukseen, toffeisia, kuparisia, punaisia ja erilaisia ruskean vivahteita. Hennalla saadaan aikaan punaoranssi/oranssi sävy. Indigolla saadaan yksistään tummia, kylmiä ruskeita värejä alkuaan jo tummiin hiuksiin, alkuun jopa vihertäviä tummia ruskeita, jonka vihertävyys katoaa parissa päivässä värin kehittyessä. Ei siis suositella vaaleille hiuksille yksistään! Indigo yhdessä hennan kanssa aikaan saa kauniita ruskean eri sävyjä. Cassialla saadaan yksistään neutraali sävy vaaleisiin hiuksiin tai yhdessä hennan ja/tai indigon kanssa vaaleampia punaisia tai ruskeita sävyjä aikaan.

Millainen väri minulle kasvivärillä tulee?
Kasvivärjäyksen lopputulos riippuu myös kasvijauheen laadusta. Kasvijauheet eivät ole samalla tavalla tasalaatuisia kuin kemialliset hiusvärit, sillä kasvijauheiden laadukkuuteen vaikuttaa vuosittain mm. maanosa, viljelymaa, viljelyssä käytetyt lannoitteet ja torjunta-aineet, sää ja ilmasto-olosuhteet, sadonkorjuun ajankohta, kasvien säilytys sekä varastointi. Siitä millainen lopputulos kunkin hiukselle tulee, riippuu myös jokaisen omasta hiusten väristä ja tummuudesta, sekä edellisestä väristä, hiusten kunnosta ja onko hiuksissa metallijäämiä jne. aivan kuten muussakin hiustenvärjäyksessä nämä seikat tulee ottaa huomioon. Siksikin kasvivärjääminen ja reseptiikka ovat jokaisen hiuksen kohdalla yksilöllistä. Kasviväriä ei voi valita värikartan väritupsuista vaan se on jokaisen kohdalla uniikki. Värin suunnitteluvaiheessa voidaan tietenkin sopia halutaanko lämmintä, kylmää, vaaleaa, tummempaa, punaista, oranssia, ruskeaa vai kultaista väriä. Jokaisen ihmisen hius ottaa kasvivärin omanlaisesti vastaan, jotkut punaisempina, toiset tummempina, lämpimämpinä tai kylmempinä. Tähänkin vaikuttaa hiuksen sen hetkinen pH. Sama väri voi olla sen takiakin joka kerta hieman erilainen.

Kasvivärjäys kokemuksena on myös hyvin erilainen verrattuna tavanomaisiin kesto- ja kevytväreihin: Hiustenvärjäystä ilman ammoniakin hajua, kirvelyä tai epämiellyttäviä tuntemuksia hiuspohjassa värjäyksen aikana tai sen jälkeen. Eikä enää kuivia ja käsitellyn tuntuisia hiuksia.
Kasviväri levitetään lämpimänä puurona hiuksiin ja hiuspohjaan, se rentouttaa ja pidemmän vaikutusajan aikana ehtii juoda kupposen teetä kaikessa rauhassa. Lopputuloksena terve, pehmeä ja kiiltävä hius ja väri! Kasviväri sopiikin erityisen hyvin luonnonkiharalle hiukselle, koska se ei kuivata entisestään kuivaa luonnonkiharaa hiuslaatua, vaan hoitaa ja pehmentää, jolloin kihara kihartuu entistä kauniimmin.

Alla kasvivärjäyksiä kuvina:


Värjäämätön luonnonkihara hius

Hiukset kihartuivat kasvivärin vaikutuksesta ihanasti!



Pitkä tyvikasvu, latvassa tumma kestoväri vaalennettu raidoilla

Tyven ja latvan väriero tasoittui hienosti


Oma tumma luonnonhius vaalennettu raidoin

Punaista ja kiiltävää!



Kupari kasviväri jossa vaaleat raidat

Toivomuksena pehmeän ruskea väri


Tyvikasvu ja latvassa haalistunut kasviväri

Syksyisempää kiiltävää ruskeaa


Värjäämätön luonnonhius

Hiusten vivahteet näkyvät edelleen kauniisti kasvivärin alta


Värjäämätön luonnonhius jossa vaalennettuja raitoja

Kiiltävä tummanruskea kauniilla vaaleanruskeilla raidoilla

Kasviväri vaatii värjäyksen jälkeen pari päivää kehittyäkseen täyteen loistoonsa. Kahden päivän aikana väri syvenee lopulliseen mittaansa. Parhaimmillaan kasviväri ja sen kesto onkin noin 2-3 kerran värjäämisen jälkeen. Joten anna kasvivärille mahdollisuus!

Kasvivärjäyksiin liittyen olen tehnyt myös savi- ja merileväpuhdistuksia, sekä hiuspohjan kuorintoja ja kasvonaamioita. Näistä kerron myöhemmin lisää...

P.S. Julkaisen myöhemmin lisää kuvia niistä todella punaisista hennatuista hiuksista jotka tästä kuvasarjasta harmikseni jäivät puuttumaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti