tiistai 2. joulukuuta 2014

Kissoilleni luomu ruokaa ja "eko-hiekkaa"

Kissanomistajana minua kiinnostaa tietenkin tarjota mahdollisimman hyvää ruokaa kissoilleni, mutta luomuruokia kissoille ei ole hirveästi tarjolla. Olisi tietenkin parasta tarjota kissoille raakaa lihaa niiden luontaisen ruokavalion mukaan, mutta toinen kissani nirsoilee raa'an lihan suhteen ja käy lähinnä kupilla tuhahtamassa. Kissojen pelkässä raakaruokinnassa eli barffauksessa joudutaan kuitenkin ottamaan huomioon ravintolisien tarjoaminen kissalle, joten olen kokenut sen itselleni hieman haastavaksi. Toinen kissani syö raakaa yleensä aina jos sitä vaan on tarjolla. Kissojen sairauksia voi ennelta ehkäistä tehokkaasti oikeanlaisella ravinnolla, johon ei etenkään vilja kuulu missään muodossa.

Eko-kissat

Panostan väri- ja lisäaineettomaan luonnolliseen kissanruokaan, jossa hyytelöimisaineet ovat korkeintaan kasviperäisiä ja ruoka näyttää siltä itseltään, kuten valkoiselta keitetyltä kananlihalta tai tonnikalalta. Ruoat ostan eläinkaupoista ja raaka-aineluetteloita tulee syynättyä aika tarkkaan. Nämä ruoat ovat usein valmiiksi vitaminoituja tai ne sisältävät luonnollisesti kissoille elintärkeää tauriinia. Kissanruokien metalliset tölkit tietenkin kierrätän, siksi en suosikaan pussiruokia joiden kääreet ovat muovia. Mutta löysin kuin löysinkin ainakin yhden luomu kissanruoan paikallisesta ekokaupasta, tosin se oli kissojeni harmiksi patee muodossa jota molemmat inhoavat. Ihme kyllä, ruoka kuitenkin teki kauppansa paremmin kuin muut patee ruoat eli oli ruoassa jotain hyvää :)


Kissanruoan ekoilu yritysten lisäksi ekoilen myös kissanhiekassa. Aijemmin käytössäni oli eläinkaupan savesta valmistettu mikrohiekka, mutta en ollut siihen tyytyväinen. Sen käytöstä seurasi hajuhaittoja ja muovipusseja. Törmäsin kissanäyttelyssä paakkuuntuvaan pellettimuru "kissanhiekkaan" merkiltään Cat's Best ÖkoPlus ja ostin sitä 40L(!) paperisäkin testiin. Tutkin jo aikaisemmin mielipiteitä tästä hiekasta ja se onkin saanut erittäin hyvää palautetta useimmilta, kaikki vannovat tämän hajunsitovuuteen ja se onkin yksi pääasioista maatuvuutensa lisäksi. Vaikkakin tämä kuulema kulkeutuu tassuissa ympäri taloa, kun on niin kevyttä. Imuroidaan siis enemmän :) Nesteensitomiskyky on tässä tuotteessa 700%, kun taas hyvissä microhiekoissa se on vaihtelevasti 300-400%.


Tämä on täysin ekotuote eli 100% maatuva, joten ÖkoPlussan voi hävittää biojätteeseen, riippuen tietenkin taloyhtiön jätteenkeräys määräyksistä, mutta lähinnä omaan kompostiin tai kuivikekäymälään. Jotkut laittavat tätä vessanpönttöönkin, mutta vain paakku kerrallaan. Ainakin kakkakikkareet voi huoletta vetää vessasta. Näin ainakin neuvotaan: "Cat's Best Ökö Plus sisältää luonnollisia kuituja - tästä syystä voit huuhtoa jätökset pelletteineen alas vessanpöntöstä aivan kuten tavallisen vessapaperin!" Yksi säkki kesti kahdella kissallani puoli vuotta eli on erittäin riittoisaa ja pissapaakkujen hävittäminen tapahtuu tosiaan kätevästi vessanpönttöön. Mikrohiekkaa ei saanut hävittää pönttöön ja jokaisessa siivouksessa muodostui aina vain lisää muovipusseja... Nyt meillä tuoksuu vessassa luonnolliselta ja raikkaalta puulta, ei siis enää hajuhaittoja, eikä muovipusseja! Paperisäkin tyhjennyttyä, sen voi hävittää polttamalla tai toimittaa paperinkeräysastiaan eli kaikin puolin loistava tuote ekoilevalle kissanomistajalle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti