torstai 8. tammikuuta 2015

Toisen roska on toisen aarre!

Ekoilu on myös mm. kierrätystä, aina ei tarvitse ostaa uutta. Kierränkin kirpputoreja, kierrätyskeskuksia, -myymälöitä ja nettikirppiksiä ja etsin ihania aarteita. Toisen roska voi olla toisen aarre!

Viime aikoina olenkin sisustanut kotiani kierrätys huonekaluilla, joissa vilisevät eri vuosiluvut 50-luvulta tähän päivään, joten ne kestävät mitä todennäköisemmin vielä toiset 50 vuotta käytössä!

Eteisessä vanha pianotuoli toivottaa tulijan tervetulleeksi riisumaan kengät

Tämä ihana, keltainen pianotuoli löytyi itseasiassa sattumalta Kuopiosta ekokampaaja koulutus reissulta. Kierrätysmyymälä Rihma sijaitsi sopivasti Hotelli Cumulusta vastapäätä jossa yövyin koulutuksen ajan. En voinut olla poikkeamatta sisään, kun näin tämän pianotuolin ikkunassa, sillä tiesin, että siinä on potentiaalia kunhan uusisin verhoilun. Mitoiltaan tuoli olikin täydellinen eteiseen johon olin jo vuosia hakenut sopivaa penkkiä. Myyjä arveli tuolin olevan 50-luvulta ja alunperin se on ollut puunvärinen. Alkuperäinen verhoilukangas oli, kuten olettaa saattaa, ruskea samettikangas.

Vintage-aarteeni!

Osto- ja myyntiliike Vintiikki Pirkanmaalla Siurossa myy kauniita vanhoja tavaroita ja huonekaluja. Törmäsin netissä heillä myynnissä olleeseen 50-luvun vintage lehtitelineeseen johon tilaamani ekoilijan Huili-lehdet sujahtavat sopivasti selattavaksi aina uudestaan ja uudestaan. "Huili-lehti on Suomen ensimmäinen ekologinen aikakauslehti. Se käsittelee lähimatkailua, kausiruokaa, luonnonkosmetiikkaa, kulttuuria, käsityöläisiä ja pyöräilyä. Huili ilmestyy neljä kertaa vuodessa, joista yksi julkaisu on tuplanumero." Jos kiinnostuit, oman Huili-lehtesi pääset halutessasi tilaamaan TÄSTÄ.

Open 24 hours - Self service

50-luvun jatkettava keittiönpöytä päätyi lämpöisestä varastosta paikalliselta antiikkimyyjältä meidän keittiöön. Keittiönpöydäntuolit taas olivat niin hyväkuntoiset, että verhoilin ne ainoastaan uudelleen.  Keittiönpöydän kansi taas oli kovia kokenut ja viilukin osittain erittäin kulunut. En kuitenkaan halunnut hioa kaikkea ajanpatinaa pois joten eletty elämä sai jääda näkyviin. Perinteisesti tämän ajan huonekalut on lakattu, mutta öljysin mieluummin keittiönpöydän pinnan Bloom työtasoöljyllä, se on hyväksytty käytettäväksi pinnoille, jotka ovat kosketuksissa elintarvikkeiden kanssa:

Respect Our Planet- Bloom your World

Bloom on ympäristöystävällinen puunkäsittelysarja ja tarkoitettu sisäkäyttöön. Tuotesarjasta löytyy öljyt, petsit, vahat, lakat ja maalit. Vinkkinä, että tämän sarjan helmiäislasyyri muistuttaa Tikkurilan taikamaalia, mutta on huomattavasti monikäyttöisempi, sillä se on kuuman ja roiskeen kestävä ja ympäristöystävällinen. Bloomin tuotteet sopivat myös lasten leluihin. Bloom tuotesarjan tuotteet on merkitty EU-kukalla, Euroopan ympäristömerkillä:


Seuraavan kerran kun entisöit tai remontoit, voit samalla säästää luontoa, kun satsaat ja ostat ympäristöystävällisiä käsittelyaineita.

Retrokukat ja -kukkapöytä

Kuvassa näkyvä kukkapöytä on lehtitelineen kanssa samaa sarjaa ja ikää sekä siinä olevat viherkasvit yhtälailla retroja samoilta ajoilta olevia huonekasveja. Nämäkin kasvit on valittu turvallisuutensa mukaan, meidän kissataloudessa kun ei voi olla myrkyllisiä huonekasveja:
  • anopinkieli
  • unelma
  • hienohelma
  • kumipuu
  • ihmepensas
  • fiikus
  • rahapuu

Viherkasvit kuuluvat meillä kiinteästi sisustukseen nyt kun kissat oat kasvaneet aikuisiksi ja lopettaneet kasvien syömisen. Kasvit puhdistavat tehokkaasti huoneilmaa ja lisäävät kodikkuutta. Myös työpaikallani ekokampaamossa on kymmenkunta viherkasvia. Huono sisäilma alentaa työtehoa ja voi sairastuttaa vakavasti. Olisikin hyvä ympäröidä itsensä myös työpaikkalla viherkasveilla, sillä vietämme lähes 90% ajastamme sisätiloissa. Kuinka kasvit sitten puhdistavat ilmaa?
Kasvit imevät ilman epäpuhtauksia lehtien pinnalla olevien mikroskooppisten aukkojen eli ilmarakojen avulla. Kasvi haihduttaa ilmakehään vesihöyryjä, jonka seurauksena syntyy konvertiovirtaus. Se kuljettaa ilman epäpuhtauksia kasvin juuristoon. Ja siellä mikrobit hajottavat epäpuhtaudet sellaisiksi, että pieneliöt sekä kasvi voivat käyttää ne ravinnokseen. Tällä tavalla kasvit ikään kuin syövät ilman epäpuhtauksia.
Kasvien runsaus myös lisää ilmankosteutta, jolloin ilman mikrobakteerien suhteellinen määrä pienenee. Kasvien avulla voimme siis parantaa merkittävästi hengitysilmamme laatua.

Jyväskyläläinen NaturVention kehitti innovaation, joka kierrättää huoneilmaa viherseinässä kasvavien kasvien juuriston läpi. Samalla seinän yläosan tuulettimet kierrättävät puhdasta ilmaa takaisin huoneeseen. "Sisäilman kemikaalien aiheuttamat terveysoireet ovat hävinneet lähes kaikilla viherseinien myötä. Myös homekohteissa olemme pystyneet vähentämään oireita." Ja kuinka viherseinä sitten toimii, voit tutustua siihen TÄÄLLÄ.

Toivottavasti tässä tuli muutamia vinkkejä ekologisempaan sisustamiseen.

P.S. Blogissani en tarkoituksella mainosta mitään tiettyjä tuotteita tai saa siitä rahallista hyötyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti