keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Eko-aloittelijan termistöä

Otan käsitteet haltuun heti ekokampaaja opintojen alussa! Alla selvitän mitä seuraavat käsitteet tarkoittavat:

Kestävä kehitys
Kestävän kehityksen päämääränä on turvata nykyisille ja tuleville sukupolville hyvät elämisen mahdollisuudet. Maapallomme resurssit eivät riitä tyydyttämään ihmisten nykyistä kulutustasoa. Kestävä kehitys on kuluttamista tulevien sukupolvien tarpeet huomioiden. Kestävä kehitys jaotellaan usein neljään eri ulottuvuuteen; ekologiseen, taloudelliseen, sosiaaliseen ja kulttuuriseen kestävyyteen. Vähennä, käytä uudelleen, kierrätä - siinä on kestävän kehityksen perusta.

Etiikka- eettinen
Etiikka on tiede, joka tutkii moraalia, hyvää ja pahaa, oikeaa ja väärää. Moraali on yksilön käytännön elämässä tekemiä valintoja. Eettinen on etiikkaan kuuluva tai perustuva, moraalifilosofinen. Se on subjektiivinen käsite, johon liittyy tiettyjä periaatteita tai toimintatapoja.

Luonnonkosmetiikka
Luonnonkosmetiikka on alaan erikoistuneiden organisaatioiden säätelemää ja valvomaa luonnollista alkuperää olevaa kosmetiikkaa, jossa huomioidaan tuotteen koko elinkaaren vaikutus sekä ihmiseen että luontoon.

Sertifioitu luonnonkosmetiikka
Luonnonkosmetiikkaan erikoistuneita organisaatioita on jo maailmanlaajuisesti. Tällä hetkellä ei ole olemassa yhtä kuluttajaystävällistä luonnonkosmetiikan sertifiointijärjestelmää, vaan luonnonkosmetiikka sertifioidaan eri maissa eri kriteereillä.

Vegaani
Eli veganismi on ruokavalio ja elämäntapa, joka välttää kaikkea eläimille vahingollista toimintaa. Vegaanin ruokavalio koostuu kasviperäisistä raaka-aineista, jossa ei käytetä eläinkunnan tuotteita. Eläinperäisen ravinnon lisäksi vegaanit pyrkivät olemaan käyttämättä mitään eläinperäisiä tai eläimillä testattuja tuotteita, kuten esimerkiksi nahasta tehtyjä vaatteita ja eläimillä testattuja kodin puhdistusaineita ja kosmetiikkaa.

Vegaanikosmetiikka
Kosmetiikkatuotteen raaka-aineet ovat kaikki vegaanisia eli kasviperäisiä, eivätkä ole eläimille vahingollisia -> eläinkokein testattuja

Nutrikosmetiikka
Nutrikosmetiikka luokitellaan elintarvikkeiksi, jotka ovat syötäviä pulvereita, tablettaja ja juotavia juomia joiden tarkoitus on kosmeettinen hoitaminen. Nutrikosmetiikalla hoidetaan pääasiassa ihoa ja hiuksia, sen sanoma on: "kauneutta sisältäpäin".

Luonnontuote
Luonnontuotteet ovat metsistä tai muualta luonnosta maanomistajan tai jokamiehen oikeuden turvin kerättäviä marjoja, sieniä tai yrttejä ruoan ja käsitöiden raaka-aineiksi soveltuvia materiaaleja.

Erikoisluonnontuote
Erikoisluonnontuotteita käytetään luonnontuotteiden tavoin ruoan ja käsitöiden raaka-aineiksi. Ne ovat uusiutuvia ja kierrätettäviä raaka-aineita. Suurinta osaa näistä tuotteista ei voi kerätä jokamiehen oikeuden turvin tai ilman lupaa.

Luomu- ja luonnonmukainen luonnontuote
Luomu on kansainvälisesti määritelty tapa tuottaa ruokaa luonnonmukaisesti. Luomun menetelmät pohjautuvat luomun periaatteisiin: terveys, ekologia, oikeudenmukaisuus ja huolenpito. Luomulla on lainsuoja: Asetukset määrittelevät mikä on luomua, miten luomupeltoja viljellään, eläimiä kasvatetaan ja elintarvikkeita tuotetaan. Lisäksi ne säätelevät miten näitä sääntöjä valvotaan ja miten luomutuotteet tulee merkitä.

EU-luomumerkki

Luonnollinen
Luonnollinen on sopusoinnussa luonnon kanssa, suoraan luonnosta, tavallinen ja koristelematon.


Luontaisen kaltainen raaka-aine
Luontaisen kaltainen raaka-aine on luonnossa esiintyvä, synteettinen raaka-aine, jonka molekyylit muistuttavat luonnollisia molekyylejä.

Synteettinen raaka-aine
On ihmisen valmistama raaka-aine, jota ei esiinny luonnossa.

Ekosertifioitu raaka-aine
Ekosertifioinnin ideana on varmistaa, että valmistajista riippumaton ulkopuolinen taho tarkastaa tuotteet valmistusaineiden ja -menetelmien osalta säännöllisesti. Tuotteiden raaka-aineiden ja tuotannon täytyy noudattaa jonkun riippumattoman sertifiointi-organisaation kriteereitä. Pääosin raaka-aineet ovat kasvipohjaisia, osa on mineraali- tai eläinperäisiä. Merkittävä osa raaka-aineista on kasviöljyjä, -rasvoja ja vahoja, kuten soija-, jojoba- ja oliiviöljy, voipuusta saatava karitevoi tai mehiläisvaha. Peseviä ja puhdistavia aineosia eli tensidejä saadaan esimerkiksi sokerista, kookoksesta ja käymisteitse valmistetusta alkoholista. Yleisesti käytetään eteerisiä öljyjä ja yrttiuutteita. Emulgointi- ja säilöntäaineet eivät saa olla synteettisiä. Säilöntäaineina voidaan kuitenkin luonnollisten aineiden lisäksi käyttää luontaisenkaltaisia (aineen on esiinnyttävä myös luonnossa) säilöntäaineita, esimerkiksi bentsoehappoa. Osa kasviraaka-aineista on peräisin luonnonmukaisilta viljelmiltä tai kasvaa luonnonvaraisena. Myös raaka-aineiden valmistus- ja käsittelymenetelmiä on rajoitettu. Raaka-aineita ei saa testata eläinkokein, geenimuunnella eikä säteilyttää.

Kosmeettinen valmiste
Kosmeettisella valmisteella tarkoitetaan ainetta tai valmistetta, jota käytetään ulkoisesti ja jonka tarkoituksena on yksinomaan tai pääasiassa puhdistaa tai suojata tai pitää hyvässä kunnossa ihmisen kehon ulkoisia osia (iho, hiukset ja ihokarvat, kynnet, huulet ja ulkoiset sukupuolielimet), hampaita tai suun limakalvoja tai muuttaa niiden tuoksua taikka ulkonäköä tai estää hajuhaittoja.

Ekokampaajana ja ihan tavallisena kuluttajanakin on hyvä tietää ja ymmärtää yllä olevat käsitteet, jotta tietää mistä on kulloinkin kyse, koski käsite sitten ruokaa, raaka-aineita tai kosmetiikkaa. Näillä tiedoilla valintoja eri tuotteiden välillä on nyt huomattavasti helpompi tehdä pitkän tuotehyllyn edessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti