sunnuntai 15. helmikuuta 2015

Eko-kasvioni

Ekokampaaja opiskelijana ensimmäinen tehtäväni oli luoda kasvio, toiselta nimeltään herbaario eli kasvikokoelma. Toteutus oli mahdollista palauttaa digitaalisena tai perinteisenä, selattavana ja käsin kosketeltavana herbaariona. Visuaalisena käsityöihmisenä valitsin tietysti jälkimmäisen, oli nimittäin pakko päästä askartelemaan jotain omaa ja uniikkia.

Kasveja keräilin jo juhannuksen aikaan, jolloin osa kasveista oli tuolloin kivasti kukassa tai jopa marjassa, joten sain kasviooni hienoja esimerkkejä. Pari kasvia jäi kerättäväksi vasta elokuulle, yksi näistä oli kukkiva kanerva. Kaikkiaan kasveja kasvioon tuli 15 erilaista. Hankin jokaisesta kasvista tietoa, joka ihan yllätti itsenikin. Opin erittäin paljon uutta suomalaisista kasveista, jotka kasvavat aivan pihapiirissäni. Huomasin, että yhteistä lähes kaikille kasveille oli se, että ne olivat lääkekasveja tai kuuluivat kauppayrtti-listalle.

Kauppayrtit:

Ahomansikka
Islanninjäkälä
Kamomillasaunio
Kanerva
Kataja
Koivu
Kultapiisku
Lillukka
Maitohorsma
Mänty
Mesiangervo
Mustaherukka
Mustikka
Nokkonen
Paatsama
Peltokorte
Pihlaja
Poimulehti
Puna-apila
Puolukka
Siankärsämö
Sianpuolukka
Suopursu
Vadelma
Valkoapila
Voikukka
Vuohenputki


Kasvit tuli tietenkin kuivata ja prässätä. Tämä tapahtui kotiolosuhteissa hyvin sanomalehtien ja painavien kirjojen avulla. Sanomalehdet eivät välttämättä ole musteen takia paras paperi prässäämiseen, mutta omiin kasveihini se ei jättänyt jälkiä. Luonteelleni uskollisena, kasasin kasvion viimeisellä mahdollisella viikolla ennen palautusta, sillä pieni paine saa minusta erittäin tehokkaan ja tuotteliaan. Tunteja tähän tehtävään sain kulumaan kuitenkin kiitettävästi, vaikka kaikki olikin järjestelmällisesti suunniteltua. Toteutus oli mielestäni onnistunut, yleensä se ensimmäinen visio on se paras! Tällainen siitä siis tuli:


Tästä jää itselleni söpö muisto, jonka saatan jopa viedä mukanani töihin asiakkaidenkin ihmeteltäväksi. Sisäsivuilta löytyy paljon lisätietoa kasveista ja niiden käytöstä terveyden hoidossa ulkoisesti ja sisäisesti, jota mielelläni jakaisin muillekin:


 Sain kasvioni koululta viikonloppuna, joten nyt saan viedä sen vihdoin työpaikalleni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti