maanantai 9. helmikuuta 2015

Intialainen päänhieronta

Intialainen päänhieronta on alunperin osa ayurvedista perinnettä, jota on harjoitettu Intiassa jo yli 5000 vuotta. Intiassa sitä on käytetty perinteisesti perhepiirissä perheenjäsenten hieronnassa ja erityisesti naiset hoitavat sillä päätään ja hiuksiaan käyttäen erilaisia öljyjä.

Eurooppaan päänhieronta rantautui Englannista käsin vuonna 1978, jolloin intialainen näkövammainen fysioterapeutti, refleksologi, osteopaatti ja hieroja Narendra Mehta, länsimaisen version ”isä”, aloitti siellä vastaanottonsa. Hän opiskeli 1970- luvulla Englannissa fysioterapiaa ja ihmetteli, miksei länsimaisessa hoitokulttuurissa lainkaan kosketeta päähän (niin kuin silloin oli tapa), vaikka Intiassa on tehty tuhansia vuosia päähierontaa. Narendra Mehta käytti hoitotekniikkaa kehittäessään intialaisen perimätiedon ohella hyväksi tietämystään meridiaaneista, akupisteistä, heijasteista ja chakroista.

Hoitomuotona Suomeen vasta vuonna 1999 saapunut intialainen päänhieronta pohjautuu intialaisen päänhieronnan perinteeseen, hartiaseudun hieronnan ja stressitietämyksen yhdistämiseen. 


Intialainen päänhieronta on syvällisesti rentouttava ja miellyttävä hoito, joka sopii kaikenikäisille. Hoito vaikuttaa sekä fyysisellä, emotionaalisella että mentaalisella tasolla. Nykyisessä hoitotekniikassa hyödynnetään lisäksi klassista hierontaa, shiatsua ja akupisteitä. Hoitoa annetaan asiakkaan istuessa paita päällä. Vaikka hoidon aikana käsitellään vain kehon yläosa, sen vaikutukset ulottuvat koko kehoon, rauhoittaen ja tasapainottaen koko kehoa ja mieltä. Olo on jo puolen tunnin hoidon jälkeen tavattoman seesteinen ja ajatukset ovat kirkkaat ja rauhalliset. Hoidon vaikutus tuntuu koko kehon vireystason paranemisena ja vaikutus jatkuu vielä seuraavien päivien ajan.

Hoidossa pyritään herättämään kehon oma älykkyys, muisti siitä, miten sen tulee toimia terveyden ylläpitämiseksi (kuonanpoisto, autoimmunologiset vaivat, hormonaaliset epätasapainot). 

Intialaisen päänhieronnan edut:

    poistaa lihasjännityksiä
    tasapainottaa autonomista hermostoa ja siten nopeuttaa kehon omia paranemisprosesseja
    hoidon aikana vapautuvat endorfiinit vaikuttavat tehokkaasti myös mieleen antaen voimia ja elämäniloa
    parantaa verenkiertoa ja aineenvaihduntaa
    tervehdyttää hiuspohjaa
    parantaa keskittymiskykyä
    syventää rauhallisuuden ja levollisuuden tunnetta
    keho vastaa hoidon liikkeisiin rentoutumalla
    lievittää stressiä ja helpottaa sen aiheuttamia oireita

Stressi kuuluu ihmisen elämään jo syntymästä alkaen ja sen tarkoitus on puolustaa elämäämme ja antaa voimia ponnistuksiin. Sopiva määrä stressihormonia vaikuttaa myönteisesti suorituksiimme, mutta vain sopiva. 

Hoidosta saa apua monenlaisiin vaivoihin:
    päänsärkyyn
    silmien rasitusoireisiin
    energiatukoksiin
    unettomuuteen
    TMJ-oireisiin (leukanivelten pinnetilat, kasvohermosäryt, purentasäryt..)
    lymfaattisiin tukoksiin
    poskiontelo-ongelmiin
    hius- ja päänahan ongelmiin
    verenkiertohäiriöihin
    tinnitukseen
    pelkotiloihin
    paniikkihäiriöihin
    masennukseen

Hoitoa voidaan ottaa tarpeen mukaan yksittäisinä hoitokertoina tai useamman kerran sarjoina. Terve henkilö voi käydä hoidossa 2 kertaa viikossa. Jos hoidettavalla on paljon sairauksia ja lääkkeitä, niin silloin noin kerran viikossa.
Kaikissa hierontahoidoissa voi jännitysten purkautuessa ja kuona-aineiden lähtiessä liikkeelle ilmetä lyhytaikaista päänsärkyä, huimausta tai huonoa oloa. Tämä ei ole kovin tavanomaista, mutta sitä ei tarvitse säikähtääkään. Olo paranee raikkaalla ilmalla ja nestettä nauttimalla.


Vettä on tärkeää juoda runsaasti intialaisen päänhieronnan jälkeen


Intialainen päänhieronta ei sovi jos hierottavalla on:

    aivoverenkiertoon tai pään alueen verenkiertoon liittyviä häiröitä tai sairauksia

    epilepsia 
     luupiikki niskassa

    sydämentahdistin

    valtimonkovettumatauti

    syöpä tai muu vakava tauti

    tarttuva tauti tai kuume

    hyvin korkea/matala verenpaine

    tulehtuneita, tarttuvia ihosairauksia, avovammoja, nikamatulehdus, kivuliaita kystia tms. hoidettavalla alueella

    psorias, sitä hoidetaan vain ihottuman rauhallisessa vaiheessa

    jos lääkäri on kieltänyt hieronnan

    migreenikohtaus, vaan sen jälkeen; tavallinen päänsärky ei ole este

    jos on ollut onnettomuudessa, leikkauksessa tai loukkaantunut viimeisen kuukauden aikana

    asiakas on alkoholin tai huumaavien aineiden vaikutuksen alainen
  • jos on raskaana (alle 12 vkoa)

Lyhyesti sanottuna intialainen päänhieronta on kosketusterapiaa, joka parantaa vastustuskykyä, rentouttaa ja lievittää stressiä. Lisäksi se parantaa hiuspohjan verenkiertoa ja aineenvaihduntaa, jolloin hiukset ja hiuspohja voivat paremmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti